zaterdag 27 juli 2024

Filmmuseum is attractie nr.1

Op de extra dag in Turijn zijn we naar het Museo Nazionale del Cinema Mole Antonelliana gegaan. Het is 1 van de zeker veertig musea die Turijn heeft. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is hier een museum over: Fruit Museum, van menselijke anatomie, Juventus (natuurlijk), Nationaal Automobielmuseum (Fiat), Museum of Fantastic and Science Fiction. Het filmmuseum is populair. De eerste dag stond er een lange rij voor de deur. Ditmaal hadden we kaartjes via internet een dag vooruitbesteld.

Het Filmmuseum is ook een attractie. Het gebouw Mole Antonelliana was ooit het hoogste gebouw van Europa, vertelde de gids ons een dag eerder. Het zou een synagoge worden maar halverwege de bouw is men van inzicht veranderd. De reden vertelde de gids nou net weer niet, wel dat Turijn de bakermat is van de Italiaanse filmindustrie. 

Er is een panoramalift in Mole Antonelliana die je naar de top brengt. Daar moet je een apart kaartje voor betalen. Ik weet niet of het museum nu zo populair is voor de inhoud of voor het uitzicht over de stad. Studenten in Turijn gaan in ieder geval uit bijgeloof niet met de panoramalift mee omdat ze anders hun diploma niet zouden halen.  

Interactief museum
Het is zeker een aantrekkelijk museum, heel interactief. We hebben ook veel kinderen gezien die huppelend naar de volgende presentatie gingen. Je krijgt als bezoeker eerst een beeld van hoe cinema is ontstaan met uitleg en door veel apparaten te laten zien en daarna het resultaat (een bewegend beeld). Als je deze route hebt gevolgd en ook scenes uit eerste films hebt gezien, zoals van de broers Lumiere, kom je in een grote, donkere, ronde hal. Een lange trap cirkelt naar boven. Beneden kun je een route lopen door verschillende kamers, zoals horror, vals/echt, westerns. Ook kun je een VR-film gaan zien, maar daar stond een rij te wachten om naar binnen te gaan. 

Nep pistool

De trap voert langs posters van bekende films en op de balustrade naast je zijn vitrines bevestigd waarin rekwisieten van die films tentoongesteld worden. De pistolen uit Men in Black zien er dichtbij heel nep uit. Maar ook het petje van Forrest Gump is er te zien, het masker van Darth Vader, The Hand uit Addams Family en het winnende kaartje van Willy Wonka. Heel interessant. 

Volgens Marco was het wel alsof het museum uit twee delen bestaat: eerst de techniek en de ontwikkeling en daarna de promotiekant van de filmindustrie. Ik vond het minder geslaagd om bovenin de nok weer op die smalle trap naar beneden te moeten, langs de kant waarin je diepte in keek. Daar zou de museumdirectie iets anders op moeten verzinnen, zodat je maar van 1 kant de trap kunt gebruiken. 

In de winkel van het museum heb ik gekeken of er nog een leuk gadget was voor mijn collega Saskia, die filmhistoricus is, zo stond ze pas omschreven bij een lezing, dus dat neem ik maar over 😊. Helaas waren de boeken te dik, in het Italiaans en er lagen welgeteld vier posters van overigens onbekende films. Sorry!

Dit Filmmuseum is zeker een bezoek waar, sowieso is dit gebouw mooi om van dichtbij te bekijken. Bovendien kom je dan gelijk in een leuke wijk van de stad met leuke winkeltjes, terrassen en restaurantjes. Universiteit in de buurt, dan weet je het wel. 






De rest van onze ‘vrije’ dag hebben we geluierd in het park van het koninklijk paleis van de familie Savoye. Daar hebben we ook onze volgende bestemming uitgestippeld. Maar daarover later meer.   

1 opmerking:

  1. Alleen al het idee dat je voor mij opzoek bent gegaan, is een cadeau! Ik ben wel eens in Turijn geweest maar niet in het filmmuseum. Reden om nog eens terug te gaan. ♥️ Saskia

    BeantwoordenVerwijderen