In vrijwel alle steden die we hebben bezocht in Noord-Spanje, staat de naam van de stad in koeienletters op het centrale plein. Bezoekers nemen daar hun foto. Het is 1 grote reclame-uiting die doel treft. We vergelijken de manier waarop Spanjaarden hun stad willen onderscheiden, ‘branden’, van de andere, vaak met hoe het in Schiedam gaat. Nu zijn de middeleeuwse straatjes en gotische monumenten niet te vergelijken met ons erfgoed. Maar we kunnen wel leren van goede voorbeelden.
Stel je een Hoogstraat voor met veel restaurants, terrasjes voor de deur, delicatessenzaken, een wijnbar. Het zou de straat gelijk veel levendiger maken. Een paar jaar geleden waren er immers ook nog nauwelijks terrassen op de Grote Markt? Kijk eens hoe gezellig het plein er nu uitziet! We zien in Spanje veel projecten gerealiseerd met vermelding van een Europese subsidie. Dat heeft Spanje goed gedaan. Is er voor een stad die momenteel opkrabbelt en zichzelf opnieuw uitvindt na de teloorgang van de ene monocultuur (visserij, jeneverindustrie, scheepsbouw) na de andere, wellicht ook een behoorlijke Europese tegemoetkoming te vinden? We lezen op internet dat de meest teleurstellende attractie van Nederland in Schiedam staat. Nu worden er ook gelijk vraagtekens gesteld bij het platform dat tot deze conclusie kwam, maar goed, het wordt gesteld. We kunnen het dus alleen maar beter gaan doen!Een voorzet: laat de restaurants in de binnenstad van Schiedam een ‘menu van de dag’ voor een klein prijsje aanbieden, zeg zestien euro. Drie gangen, met brood, vooruit de drankjes niet inbegrepen. De gerechten mogen kleiner zijn van formaat dan die van de gewone kaart, maar moeten wel van heel goede kwaliteit zijn. Het brood komt van de molen, 1 van de acht hoogste molens ter wereld (!), is vers gemaald en gebakken. Een feit dat natuurlijk op de menukaart vermeld moet worden. De windmolen van Nolet rekenen we mee, niet zeuren.
Desnoods vragen we Europese subsidie aan voor dit culinaire project. De Schiedamse bevolking heeft immers generaties lang een zeer eenzijdig dieet gekend: eerst alleen haring, dan vooral leven op wat glaasjes jenever met alle gevolgen van dien en later een karige maaltijd na hard werken op een scheepswerf. Bij ons was het inderdaad alleen op zondag wat vlees bij de aardappelen en op woensdag een gehaktbal. Op donderdag aten we veelal brood omdat mijn vader pas die avond thuiskwam met zijn weekloon. Ik ga ervan uit dat we de onderbouwing voor een subsidie kunnen staven met dit soort verhalen van (andere) Schiedammers. Die personen vragen we dan ook 1 keer per maand als gids voor een groep toeristen. De rondleiding eindigt bij een restaurant voor een menu van de dag.
Ik loop van stapel, sorry. Het komt omdat ik helemaal enthousiast ben over het ‘menu del dia’ hier in Spanje. Veel restaurants bieden voor de lunch een driegangenmenu aan voor tussen de twaalf en achttien euro. Brood, wijn, dessert, alles is inbegrepen. In plaats van (de fles!) wijn mag je ook water bestellen, maar dat zie ik weinig mensen doen. Na wat rondneuzen op internet lees ik dat dit voordelige menu is geïntroduceerd in de jaren zestig. Met – goedkope – gastronomie wilde de Spaanse toeristenindustrie de mensen lokken. Dat kunnen wij dan toch ook in Schiedam introduceren?
Vandaag namen we in Vitoria Gasteiz zo’n menu. Vooraf hadden we een flensje gevuld met een mengsel van gamba’s en kabeljauw met een saus van tomaten en een drupje olijfolie en een salade met brie, walnoten, tomaten en balsamico azijn. De hoofdgerechten: inktvis met een aioli-saus en een frisse aardappelsalade en kabeljauw om je vingers bij af te likken. Toetjes: een stukje cheesecake met warme chocoladesaus en manchego-kaas met kweeperengelei. We betaalden hiervoor in totaal iets meer dan dertig euro. Fles wijn en een mand brood erbij inbegrepen. Pas waren we in brasserie Stadhuis met Amerikaanse vrienden, met zijn vijven. Toen 1 van ons bij de twee kroketten met 1 boterham er nog een boterham bij vroeg, werd dat later gelijk extra gerekend, volgens mij 2,50 euro. Met zo’n krenterige houding tegenover klanten/ toeristen wordt het natuurlijk nooit wat in Schiedam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten