Hopelijk beledig ik niemand als ik Agrigento oversla. Na Palermo was dat onze volgende stop. De stad is bekend vanwege de Griekse tempels die er staan. En inderdaad, vanaf ons balkon hadden we zicht op de tempel van Zeus, met daarachter de blauwe zee. Ik snap wel waarom die Grieken hier hun onderkomen bouwden ongeveer 2500 jaar geleden. Daarna vervolgden we onze reis naar Ragusa. Vanuit de auto zagen we ruraal Sicilië aan ons voorbij gaan. Aan beide kanten van de autoweg waren kassen van plastic (in plaats van glas, zoals in het Westland) waar we in ieder geval druivenranken, tomaten, courgettes herkenden.
En toen, op een bergflank, arriveerden we in Ragusa.
Inmiddels heb ik geleerd dat er een Marina di Ragusa – aan de zee – is, en een
Ragusa Superiore en Ragusa Ibla is. Na een aardbeving zijn er twee steden
gesticht, die pas sinds 1926 één zijn geworden. De bovenstad (Superiore) heeft
een oudere kern met een basiliek, aangevuld met nieuwere bouwwerken. De ‘onderstad’
Ibla bestaat uit barokke gebouwen, smalle steegjes waar geen auto’s kunnen rijden
en is dus meer gericht op toerisme. Het is heerlijk zwerven daar.
Na een goede lunch waren we vanavond op zoek naar een wijnbar met hapjes. In een zijstraat in de bovenstad kwamen we terecht in de Via S. Anna bij www.bottegacappellani.it. Een goede keus! Maria van de bottega hielp ons met de keus van de wijn. Geduldig vertelde zij de specifieke details van een bepaalde wijn en op basis van haar advies dronken wij daarna een heel goede DOC van een Siciliaanse wijnboer. We namen een tagliere daarbij, een plank met vleeswaren en kazen. Ook daarover had zij veel interessante details te vertellen. Over een vleessoort vertelde zij bijvoorbeeld dat die geleverd werd door een jonge producent die zijn koeien buiten liet lopen en die daardoor een goed leven hadden. “Ik ben voor minder consumeren maar wel van betere kwaliteit.”
Maria kwam zelf van een stadje ongeveer dertig kilometer
buiten Ragusa en werkte nu met veel plezier in de bottega. Met passie vertelde
zij over de vleeswaren, over de kazen en ook over de wijn. Na afloop liet zij
een Marsala proeven. Ook een product van Sicilië! Het drankje bleek een smaakvolle
afsluiter van een fijne avond in Ragusa. Dank je wel Maria voor je professionele
en prettige bediening!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten