vrijdag 12 juli 2019

‘In Europa zien jullie alleen die charmante Trudeau’

Met de veerboot van 07 uur vertrokken we van New Brunswick naar Nova Scotia. Bijna drie uur doet de ferry erover om de Baai van Fundy over te steken. Een geweldige plek. Gisteren waren we langs de rivier de Fundy gereden. Het was eb, als romige chocolade lag de modder metersdik langs de oevers. Het verschil tussen eb en vloed is hier op sommige punten zestien meter! In de havens liggen de boten ’s avonds netjes afgemeerd aan de kade, maar ’s ochtends zie je ze bijna hangen aan de touwen, meters lager.

Ons hotel van die nacht lag op een paar minuten afstand van de aankomstplek van de ferry en het was nog vroeg. We besloten daarop naar een stadje een half uur verderop te gaan, Annapolis Royal. Het schijnt dat de Fransen omstreeks 1600 op deze locatie aan land gingen: de eerste nederzetting in het huidige Canada. De inwoners zijn zichtbaar trots op hun geschiedenis. Hoewel het een doordeweekse dag was, werden we bij sommige panden verwelkomd door verklede personen. Het leuke is, dat ze echt in hun rol blijven. Toen ik vroeg wat de zwarte band om haar arm betekende, vertelde een vrouw dat ze in dienst is bij een loyalist (Amerikanen uit New England die na de onafhankelijkheidsoorlog trouw bleven aan Engeland en naar Canada verhuisden) en dat zij ‘blijkbaar dus ook loyalist is’.

Als we met Canadezen praten en politiek aan de orde komt, dan wordt 1 ding duidelijk: de meesten die we spreken, zijn niet gecharmeerd van hun minister-president Trudeau. Over het algemeen spreekt men vol lof over Trudeau senior maar zijn zoon komt er minder goed van af. Iemand vertelde dat hij destijds ‘alleen maar gekozen is vanwege zijn belofte drugs te legaliseren waardoor vele jonge mensen hun stem op hem hebben uitgebracht’. “Jullie in Europa zien alleen maar die charmante, jonge vent; hij lijkt heel wat, maar hij doet niets voor Canada.” Ze stipt de discussie aan die is ontstaan na een recent besluit van de regering Trudeau om een 1.000 km lange pijplijn te realiseren, goed voor de in zwaar weer verkerende olie-industrie maar de oorspronkelijke bevolking ziet de aanleg ervan over hun land als een bedreiging. Zie ook dit artikel van The Guardian.Edelsmid Marianne Brown http://mariannebrown.ca/ lacht verontschuldigend. Zij heeft op Trudeau gestemd omdat de andere politici geen optie voor haar waren. “Let wel, ik ben niet voor Trudeau. Maar het alternatief was iemand die homofoob is, tegen abortus en tegen alle andersdenkenden.” Oorspronkelijk komt de 62-jarige Canadese uit Ontario en na een aantal jaren in Vancouver is ze naar het Oosten verhuisd omdat het daar nog enigszins betaalbaar is tegenwoordig. We geven aan dat we veel huizen te koop zien staan. Jongelui trekken naar de steden, beaamt Marianne Brown. De plattelandssteden ontvolken langzamerhand.


Het lijkt mij ook niet gemakkelijk om in deze streek te wonen. Het is er prachtig, de meeste huizen hebben een behoorlijke lap grond om zich heen, maar wat doe je in het weekeinde? En kun je ’s avonds even bij je beste vriendin een wijntje gaan drinken? Hier zijn de afstanden met de auto nauwelijks te doen, laat staan met de fiets. Ik zie er alweer naar uit om naar huis te gaan. Niks mis met Schiedam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten