vrijdag 28 december 2012

Bali is een andere wereld


Deze wereld van douwen en grauwen
Van snauwen en klauwen, van angst op krediet
Deze wereld, misschien is het de jouwe
Maar dit is mijn wereld niet


Ik heb een heel andere wereld in mijn hoofd
Een heel andere wereld
Duizend keer mooier
Waar de mensen proberen
Om het niet te verklooien
Ik heb een heel andere wereld in mijn hoofd

(De Dijk).

Na het drukke en hectische Java vliegen we met een locale luchtvaardmaatschappij naar Denpasar, Bali.
Het vliegveld is druk, met een uitbreiding van maar liefs 17 extra terminals staat het volop in de belangstelling van vooral Australische zon- en vertierzoekers. Zij zien Bali, en dan vooral Kuta als het Lloret de Mar van Bali.
Met een taxi vertrekken we naar ons laatste  hotel. Puri Taman Sari in Tabanan.

Bali is compleet anders dan Java, rustiger, geheimzinniger, je kan er de vinger niet precies op leggen maar er hangt een mystieke ‘laag’ over dit eiland en z’n bewoners.
Het merendeel is hier hindoe, een verdraagzaam geloof en dat maakt de mensen hier zachter en meegaander.
Het landschap is van een schoonheid die niet te beschrijven is, het is een optelsom van de warmte, de geluiden, het uitzicht, de geuren en de wind die langs je lichaam waait.
Als je een ideale plaats zoekt is dit eiland misschien wel het mooiste wat je kan krijgen.Maar ook dit heeft z’n keerzijde. Het kunstenaarsdorp Ubud is uitgegroeid tot een drukke plaats waar de commercie hoogtij viert. Massagesalons, hippe caf├ęs, Ralph Lauren hebben hier een plek gevonden. Monkey Forest Road is een drukke verkeersader geworden waar de auto’s maar langszaam omhoog kruipen met alle stank en lawaai van dien.
Alles is dan ook organic, 100% biologisch, of klimaat neutraal (zelfs fietsen!!!!).

Snel weg van dit oord dus is het devies. Hier hebben we niets te zoeken. Terug naar de rust.
Als je een wandeling door de sawah’s maakt, in alle stilte en rust en je laat alle indrukken rustig op je inwerken krijg Bali je te pakken. De verschillende offerbeelden die naast de sawah’s staan versterken het beeld van dit mystiek eiland.
Bali is ook een eiland van geluiden.

Een kleine top 5

5. De hanen die je om 4 uur al wakker maken en in koor het hoogste lied hebben, dit gaat zowat de hele dag door.

4. De honden, aangemoedigd door de hanen doen die braaf mee met het orkest. Niemand die ze tot stilte maant

3. De krekels, hoe groot ze zijn weten we niet, ze houden zich prima schuil. Ze zijn er in grote getalen. Als het bewolkt is hoor je ze amper, zodra de zon zich laat zien barst het los. Bijna oorverdovend.

2. De gekko. Er zit er een bij ons in de kamer. Even zet hij aan met een geluid dat lijkt op een vogel, daarna volgt een 3 keer hard gekko, gekko, gekko!. Geweldig geluid,wat ver draagt.

1. De bezem. Altijd, overal hoor je de bezem, eigenlijk niet meer dan een takkenbos. Het is een heerlijk onhandig ding. Er zit geen steel aan dus men veegt gebukt. Na drie keer vegen heb je al pijn in je rug.  Je veegt ook niet veel weg maar het lijkt wel of dat ook niet de bedoeling is. Men veegt hier rustig en langdurig (maar of het schoon is???).

Al deze geluiden bij elkaar maakt dat het hier eigenlijk nooit echt stil is. Te zamen met het rustig Balinees wat men hier spreekt , geen geschreeuw of hard praten, geeft het een prachtig achtergrondorkest om rustig een dutje te doen na een prachtige wandeling.


Bali is een prachtig eiland.

Een heel andere wereld
Duizend keer mooier.
Waar de mensen proberen
Om het niet te verklooien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten