vrijdag 23 november 2012

Vierentwintig uur in Moskou

Moskou here we come.

 Boven het dashboard van de cockpit wordt een gele vlek in de verte zichtbaar. ``Moskou``, zegt de captain, terwijl hij de daling van het vliegtuig inzet. Vierentwintig uur zijn mijn nichtje Linda en ik in Moskou. Zij is stewardess bij de KLM en ik ga met haar mee op een vlucht. Het vertedert me om haar aan het werk te zien en haar de gebruikelijke handbewegingen te zien maken zoals het aanwijzen van de nooduitgangen en het aandoen van het reddingsvest.

In de metro door Moskou.

Met dezelfde gedrevenheid staat zij, na slechts drie uur slaap, de volgende morgen klaar om Moskou te gaan verkennen. Het duurt even eer we het systeem van de metro snappen. 

En het helpt niet dat de namen van de stations voor ons in een onbegrijpelijk Russisch (Cyrillisch) staan aangegeven. We raken elkaar die dag dan ook een aantal keren kwijt in de metro omdat de één het station op tijd herkent en uitstapt en de ander nog staat te verzinnen of met Красная плоцаДЬ het Rode Plein wordt bedoeld. In onze zoektocht ondergronds, in de overigens fraaie metrostations, krijgen we een paar keer hulp van erg behulpzame Russen. Op de metrotrap zet Linda me op de foto met Dimitri en Sergei die vragen of we uit Frankrijk komen omdat ze Linda zo knap vinden. Ze ziet er zo ´nice´ uit. 


In de metro van Moskou samen met Sergei en Dimitri
De weemoedige aard van de Russen komt naar voren in boeken van Tolstoi maar deze charmante kant was voor mij tot nu toe nog onbelicht!

Het Kremlin

Natuurlijk starten we onze tocht door Moskou bij het Kremlin, dat een troosteloos leeg plein blijkt te zijn als er geen parades plaatsvinden. 
Linda voor het Kremlin.

In een kerkje er naast steken we kaarsjes aan voor onze geliefden. Jammer genoeg mogen we in de kerk geen foto maken van de verkoopster van de souvenirshop. In het licht van de kaarsen zit een grootmoeder als een vleesgeworden Baboushkapop met een kanten muts op haar hoofd achter het loket. Het ziet eruit als in een Russisch sprookje. We zien trouwens veel oudere vrouwen in loketten zitten die dag. Onderaan de metrotrappen, bij toiletten, in musea, naast deuren van de kerk met verwarmingselementen om het werken enigszins draaglijk te maken. De oudedagsvoorzieningen zijn hier blijkbaar anders dan in Nederland. 
Verwarmde stoelen om het werken draaglijk te maken.

De Pokrovkathedraal of Basiliuskathedraal is voor ons een verrassing. De kerk, die iedereen kent van foto´s van Moskou met zijn kleurrijke torens, herbergt een labyrint van gangen. Alle muren zijn van boven tot onder beschilderd met bloempatronen en we voelen een kinderlijke vrolijkheid als we weer eens een gang van nauwelijks een meter breed kiezen. 
De Pokrovkathedraal met haar labyrint van gangen en gekleurde muren.

Een grote zaal voor een kerkdienst hebben we op onze zoektocht niet kunnen ontdekken, wel tientallen kamertjes met schrijnen en iconen. In één van die kamers staan drie mannen te zingen. De hymne weerklinkt prachtig in het gangenstelsel van deze kerk.

Warenhuis Gum

Het is tijd voor koffie en een taartje (´Love me or love me not`) in het decadente warenhuis Gum voor 1220 roebel (pakweg 35 euro). Daar tegenover staat het communistische bolwerk het Kremlin. In de rij voor de ingang staat een groepje jongens. Uniformen aan, berenmutsen op. Dit is Rusland!
In het decadente warenhuis Gum op het Rode Plein.

Nog een keer duiken we de metro in om weer een beetje op temperatuur te komen. Sommige stations zijn befaamd om hun architectuur en aankleding en we kijken inderdaad onze ogen uit naar de kroonluchters en schilderijen die in Versailles niet zouden misstaan. Het wordt tijd om het hotel (Holiday Inn Sokolniki) op te zoeken. Om 04.00 uur Russische tijd (drie uur later dan bij ons) wacht de taxi om mij weer naar het vliegveld te brengen. De dag Moskou is omgevlogen. We hebben niet de illusie dat we de stad nu kennen of doorgronden, maar een indruk hebben we wel. Bovendien hebben mijn nichtje en ik weer kunnen bijpraten en in goed gezelschap is elke stad leuk! 
Dank je wel Linda voor deze geweldige dag!
 Souvenier uit Moskou

Geen opmerkingen:

Een reactie posten