dinsdag 10 januari 2023

Jakarta Selatan is hot

Een ‘Beer Hall’, de ene na de andere trendy koffiezaak. Jakarta Selatan is hot. We hadden de laatste nacht Jakarta een hotel geboekt in het zuiden van Jakarta om dit stadsdeel eens te verkennen. De wijk bestaat over het algemeen uit laagbouw. Het is heerlijk om hier doorheen te slenteren. In deze straten zorgen bomen voor een beetje schaduw. Bovendien kun je hier allerlei soorten koffie drinken op een gezellig terras. Meestal zit je in Indonesië namelijk binnen in een ruimte waar de airconditioning op volle toeren draait. Het is echter wel vertier voor de beter betaalden onder ons.

Je ziet het al aan de auto’s die vlak voor de deur van de koffiehuizen geparkeerd staan. Vaak is er ook valet parking: dan wordt je auto netjes weggezet door een personeelslid. De prijzen van de consumpties liegen er niet om. Bij de trendy Beer Hall kregen we een rekening van 284.500 roepiah voor twee biertjes. Het was een heel leuke zaak, echt een aanrader. En voor twee kopjes koffie betaalden we vanmorgen bijna 82.000 roepiah (nog geen vijf euro). Waar zeur je om, zul je misschien zeggen, in Nederland zijn we dat ook kwijt aan twee cappuccino. Maar hier eten we vaak ’s avonds voor 50.000 tot 80.000 roepiah met z’n tweeën. 


Voor een zwarte koffie of hete thee betalen we gemiddeld 4.000 roepiah (24 cent) in een stalletje langs de kant van de weg. Deze koffietentjes zie je overal staan. Soms heeft iemand zijn fiets of brommer omgebouwd tot koffiezaakje. Er hangen dan rijen zakjes met zwarte koffie, koffie met melk, koffie met melk en suiker waaruit je kunt kiezen. Dit zijn de ‘koffiehuizen’ voor de mensen met een gewoon salaris. Zij zijn in hun vrije uurtjes te vinden in een park, zittend op een bankje of op een kleed op het gras. Als je hier jong bent en weinig geld hebt, is er niet zoveel keus. Dan verzamel je je met vrienden of familie op een stukje groen in de buurt. Eten en drinken nemen ze mee van huis of ze halen een drankje bij zo’n rijdend winkeltje. 


Vandaag hebben we allebei gedaan: eerst in een chique koffiezaak die cappuccino’s gedronken en daarna gezeten op een bankje in het park met een flesje water. We genieten van de laatste uren in Indonesië. Tot een volgende reis!



  


1 opmerking: