dinsdag 5 mei 2015

Niet op je hakken naar Leuven!

Leuvendig Leuven!  I  Love Leuven. 

Met woordspelletjes vermaken we ons op de terugweg naar Schiedam. Na een weekeinde Leuven concluderen we dat we als Schiedammers jaloers zijn op de wijze waarop de Belgische stad met haar erfgoed omgaat. Wat een ontzettend leuke stad is Leuven. 
Door een aanbieding komen we terecht in de oudste, nog bestaande, katholieke universiteitsstad van de wereld en niet in Zuid-Duitsland waar we eigenlijk een weekeinde naar toe wilden. Het centrum is niet zo groot, dus al wandelend hebben we de toeristische hoogtepunten kunnen bezoeken. Al moest ik mijn hakken thuislaten vanwege die kinderhoofdjes hier!

Bijzonder Leuven

Het bijzondere aan Leuven is dat de binnenstad grotendeels is verwoest in de Grote Oorlog, zoals de Belgen de Eerste Wereldoorlog noemen. Op de Grote Markt, hartje centrum, lijkt het alsof de stad er zo eeuwen heeft uitgezien. Gelukkig is het stadhuis met zijn talrijke beelden gespaard gebleven, maar de meeste panden zijn omstreeks 1920 gebouwd!

Ook de fraaie bibliotheek waar we ons vergapen aan het eiken interieur met duizenden boeken, is van na 1920. Als we geen folder hadden meegenomen, zouden we echt denken dat deze bibliotheek nog van de stichting omstreeks 1425 is. Gelukkig is er het Begijnhof waar we doorheen slenteren en ons kunnen voorstellen dat er zo een begijntje de hoek om komt. Het is een dorpje in de stad, wel authentiek en gespaard gebleven van de sloop! 


Het Centrum van Leuven

Toch ziet het stadscentrum van Leuven er als een patriciërsstad uit en kunnen we iedereen een bezoek aanraden. Al was het maar vanwege de cafés waar honderden soorten bieren worden verkocht. Of vanwege de bierbrouwerijen die open dagen houden. Wij bezoeken brouwerij De Vlier, http://www.brouwerij-devlier.com/ enkele kilometers buiten Leuven. Bio-ingenieur Marc Andries is er pakweg zes jaar geleden een eigen brouwerij begonnen. Hij werkt nog een paar dagen in de week bij een werkgever. Het brouwen is zo’n beetje een hobby. In de kelders van zijn huis staan de vaten waar onder andere de ‘gulle delle’ ontstaat. Enthousiast vertelt hij hoe het brouwen in zijn werk gaat en welke producten daarbij nodig zijn. We kunnen de verschillende moutsoorten proeven. Marc Andries nodigt zijn bezoek na afloop uit voor een degustatie zoals het nuttigen van een paar biertjes netjes wordt genoemd. We nemen er natuurlijk een paar mee naar huis: voor € 6,50 heb je een fles met 75 cc inhoud, een fles die we later in het befaamde biercafé The Capital, waar ze meer dan 2.000 biersoorten schenken, voor € 20 zien staan.

Biercafés en veel restaurants.

Behalve de vele biercafés heeft Leuven ook veel restaurants. In de Muntstraat zitten ze zelfs op een rij; wat nou concurrentie? Grappig is ook dat het lijkt alsof we in Schiedam en Leuven niet zoveel van elkaar verschillen qua cultuur (het is 1,5 uur rijden) maar dat als het op eten aankomt, ik zonder meer als Hollandse door de mand val. Als lunch kies ik voor een spinaziesoep. De ober concludeert dat dit mijn voorgerecht is en vraagt vervolgens wat mijn hoofdgerecht zal zijn. Als ik om me heen kijk, zie ik volle borden met vlees, patat en groenten. Brood er natuurlijk bij. 
In het weekeinde wordt het centrum bevolkt door de toeristen. Op zondagavond echter nemen studenten, er wonen er 20.000 volgens een gids, weer bezit van de stad. Voortdurend lopen er jonge mensen met rolkoffers voorbij. Weekend is voorbij, de maag goed gevuld.

Het vrije weekeinde is voorbij, de maag is goed gevuld en het werk dient zich de volgende dag weer aan. Net als bij ons. Met een camera vol met foto’s van informatiebordjes bij panden. Met nog geen 30 woorden worden de bijzonderheden van het pand verteld. Je hoeft geen speciale wandeling te volgen; door de hele stad verspreid kom je die bordjes tegen. Het geeft ons inspiratie voor het project ‘Monumentaal gaat digitaal’ waarbij circa 23 panden in Schiedam worden voorzien van een informatiebordje. Schiedam kan nog wel wat leren van de Leuvense aanpak van promotie. Tenslotte staan in Schiedam wel talrijke echte monumenten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten