zondag 30 november 2014

Zomaar een zaterdagavond in Schiedam

Op naar de Hollandse Huiskamers

Na een week werken, door regen en wind fietsen en een paar avondvergaderingen lonkt de bank in de huiskamer. Op deze novemberavond is het verleidelijk om thuis te blijven. Marco´s schoondochter sluit die avond met haar collega´s van de Stichting Mooi Werk het project ´Hollandse Huiskamers´ af en we zijn uitgenodigd voor het slotfeest.

Lunchroom De Beurs


Om zes uur hebben we een tafel gereserveerd in Lunchroom De Beurs aan de Dam (http://www.lunchroomdebeurs.nl) waar je sinds kort ook op donderdag, vrijdag en zaterdag kunt dineren. De kaart ziet er veelbelovend uit. Ter gelegenheid van het Suikerzoetfilmfestival is er een menu van € 17,50 met carpaccio vooraf, een stoofpotje van wild en chocolademousse na! Heerlijk.

Wij komen graag bij De Beurs. Regelmatig is er een nieuwe expositie te zien. Leuk is ook het leeshoekje bij de ‘open haard’! En er wordt een goede bak koffie geschonken. Niet gek overigens: in de kelder staat een ouderwetse koffiebranderij zodat de koffie altijd vers is. 


Ook de wijnen en (eco)bieren zijn niet te versmaden. De lunchkaart bevat gerechten die met veel aandacht zijn klaar gemaakt. Maar bovenal zijn de eigenaren Michael en Jessica gewoon erg sympathiek.
We eten er heerlijk, goede wijnsuggestie ook. Overigens zijn we niet de enigen hoor, die De Beurs hebben ontdekt. Die avond alleen al moeten drie stellen worden teleurgesteld omdat ze niet hebben gereserveerd.

Het Suikerzoetfilmfestival.

Het is druk in Schiedam. Op twaalf locaties in de binnenstad worden films vertoond in het kader van het Suikerzoetfilmfestival. Bijzondere locaties zoals in een kerk, galerie en het gildepand van een schuttersvereniging. En de toegang is gratis! 


Ik geniet trouwens net zo hard van het fantastische decor dat de Schiedamse binnenstad ’s avonds biedt. Het zal wel aan het seizoen liggen maar ik zie in gedachten al een koor Christmas Carrolls zingen op de ophaalbrug. Het ziet er kortom sfeervol uit.

Back to the eighties!

In het pand aan de Hoogstraat 85 heerst een jaren ’80-sfeertje. Gedurende het afgelopen jaar heeft ‘Mooi Werk’ vier woonkamers in verschillende wijken ingericht volgens de stijl van de jaren ´50, ´60, ´70 en ´80. De woonkamers dienden als ontmoetingsplaats voor Schiedammers. 
Bezoekers kunnen op dit slotfeest de huisraad uit de Hollandse huiskamers kopen. 


Serious CityDe opbrengst van de veiling is voor de actie Serious City http://www.seriousambtenaar.nl/serious-city/ waarmee Schiedam deelneemt aan de 3FM-campagne Serious Request. Het klinkt ingewikkeld maar belangrijk is dat je met een donatie aan deze goede doelen nee zegt tegen het seksueel geweld waarmee veel vrouwen in conflictgebieden te maken hebben. Zo komt het dat ik naar huis ga met een single van Queen en een ‘fout’ slangenleer tasje. Ben je aan de ene kant goed bezig met een donatie; stimuleer je aan de andere kant de industrie in beschermde diersoorten! In ieder geval is er € 200 opgehaald.


Nog even langs de Korenbeurs

Op weg naar huis rijden we langs de Korenbeurs. De deur gaat open, we horen discomuziek en rumoer van de bezoekers. Natuurlijk gaan we even kijken. Tjeetje, wat zijn er toch veel leuke initiatieven in Schiedam. Er volgt een vrolijk weerzien met bekenden. Is dit geweldige Suikerzoetfilmfestival wel bekend buiten Schiedam? Het is zomaar een zaterdagavond ergens in november in Schiedam en wat hebben we genoten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten