zondag 16 februari 2025

Hongaarse keuken


Ik hoop niet dat ik iemand beledig als ik zeg dat ik geen fan ben van de Hongaarse keuken. De eerste dagen in Boedapest wilden we natuurlijk gulaschsoep eten, zigeunerschnitzel of gevulde paprika. Daar zijn we inmiddels op terug gekomen. Wat ons ook opvalt hier is dat restaurants heel nauwkeurig aangeven welke gerechten gluten bevatten. Of het speciaal een geste voor toeristen is, weet ik niet. De eerste avond aten we – bij toeval – in ‘Lactose en gluten frei’-restaurant Kata. Ik dacht dat ik een kipfilet met paprika had besteld en kreeg een stukje kippendij met vel op een bed van eiernoedels met een streepje rose saus erover heen. Het smaakte eigenlijk nergens naar. Die gluten en lactose geven blijkbaar veel smaak aan een gerecht. Later las ik wel in een recensie van het restaurant dat mensen met een allergie het daar zo fijn vonden om alles van de kaart te kunnen bestellen zonder dat ze bang hoefden te zijn voor een allergische reactie.

De meeste restaurants hier in het centrum hebben dezelfde gerechten op de kaart staan, zoals gulaschsoep, eendenlever, zigeunerschnitzel, paprika kip (sic). We hebben tot nu toe nauwelijks groenten erbij gekregen. Op straat verkopen ze verder overal de ‘chimney cake’ en ‘langos’. De cake is een torentje van biscuit dat je kunt vullen met nutella, nootjes, pistache, heel zoet dus. Langos is een bolletje meel dat de verkoper als een pizza groter en ronder maakt en vervolgens in de olie bakt. Je kunt langos eten met kaas en zure room erop. Het ruikt alsof je bij een oliebollenkraam staat; we hebben langos nog niet geprobeerd. 

In het centrum zijn veel Italiaanse restaurants. Wij vermoeden dat Hongaren zelf ook wat anders willen eten wanneer ze naar een restaurant gaan . Maar ach, wat klinkt dit allemaal verwend! We zijn in prachtig Boedapest en hebben een dak boven ons hoofd en voldoende geld om een keus te kunnen maken. En vanavond gaan we naar de Opera. Eerst maar eens mijn schoenen proberen!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten