zaterdag 8 juli 2017

Als Carrie uit Homeland naar Banda Aceh

Na vier dagen Yogyakarta zijn we weer onderweg. Vanuit het vliegtuigraam zien we een vulkaan, de kratermond steekt uit boven de wolken.De man naast ons knoopt een gesprek aan. Hij stelt zich voor als Wahid. Nederland en IndonesiĆ« zijn met elkaar verbonden, stelt hij en haakt zijn wijsvingers in elkaar om zijn woorden kracht bij te zetten. Of je nu in een vliegtuig zit of in een taxi, mensen geven je een hand en tonen interesse. Alleen (veel) Westerse toeristen lopen voorbij met hun hoofd naar beneden. Alsof je strafpunten krijgt omdat je een toerist ziet en geen ‘local’.
Die nieuwsgierigheid van de mensen hier bevalt me. Het valt me op dat veel mensen hier met een bezem in de weer zijn. Blaadjes op de veranda bij elkaar vegen of de straat toonbaar maken. Met een bezem in de hand, zie je alles: mensen stappen uit de bus, auto’s rijden voorbij, de buurvrouw gaat boodschappen doen. Met iedere voorbijganger praat je even. Zonder al te veel moeite, kom je alles te weten!


‘Waar gaan jullie naar toe? Naar Holland terug?’ vraagt Wahid ons. Als we antwoorden dat we via Jakarta doorvliegen naar Banda Aceh op Sumatra, zien we een brede glimlach. Hij steek zijn duim op en knijpt Marco in zijn bovenbeen. ‘Goede keus.’ Tot nu toe is het ons afgeraden om naar deze stad te gaan. Te gevaarlijk, er is ook niets te zien’, waren de argumenten. Ik moet wel zeggen dat we dit altijd van andere toeristen hoorden, niet van Indonesiers. Nu is er op Aceh wel wat aan te merken, als enige provincie in IndonesiĆ« waar het Islamitisch recht, de sharia, is ingevoerd en waar homofielen stokslagen krijgen om ze tot inkeer te brengen. Eigenlijk zouden we Aceh moeten boycotten uit solidariteit en principe, maar onze nieuwsgierigheid wint het dit keer.
Want we lezen ook op diverse fora dat de mensen in dit deel van Sumatra ontzettend aardig en behulpzaam zijn. De natuur – buiten de stad - is er prachtig: de jungle is nooit ver weg. En tenslotte zouden we deze vakantie Sumatra gaan ontdekken dus kiezen we niet voor Java, de Molukken of Sulawesi. Mijn omslagdoek zit al bovenop in de tas. 


Vanochtend keek ik even hoe je een doek kan omslaan en in de spiegel keek een Carrie Mathison uit de serie ‘Homeland’ me aan. Spannend toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten