zondag 16 september 2012

Weergaloze uitvoering tijdens Gergiev Festival

-->

Het Gergiev Festival

Traditiegetrouw bezoeken Loes, Susan en ik elk jaar een concert tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam. Vorig jaar waren we – samen met allerlei (politieke) kopstukken – bij de première van een ongelooflijk zwaar Russisch stuk. Dit jaar op 13 september, was er een lichtvoetig, bijna romantisch concert met een klarinetsolo. Jammer genoeg was de zaal maar voor zestig procent gevuld.

Andreas Ottensamer

Het klarinetconcert van de Amerikaanse componist Aaron Copland werd weergaloos uitgevoerd door Andreas Ottensamer. Deze 23-jarige Weense klarinettist speelt bij het Berliner Philharmoniker. Hij gaf gisteren een jazzy uitvoering van het concert dat Copland voor de klarinet heeft geschreven. Speels bracht hij ook het alom bekende ‘Summertime’ van George Gershwin tussendoor ten gehore. De inmiddels overleden Copland (1900-1990) zal deze aanvulling waarschijnlijk hebben toegejuicht. Hij stond bekend als ‘de decaan van de American composers’ en was een pleitbezorger van de ‘nieuwe’ Amerikaanse muziek.

Dirigent Yannick Nézet-Séguin 

Het concert van Andreas Ottensamer, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, kreeg in ieder geval een staande ovatie van het publiek. Daarna kreeg het orkest van dirigent Yannick Nézet-Séguin alle ruimte voor een klassieker van Dvorak: de 9e symphonie ‘Uit de Nieuwe wereld’. Prachtig gespeeld en met veel verve gedirigeerd. Het concert was veel te snel afgelopen, al liep het zelfs een minuut of vijf uit. 

Chapeau voor het Rotterdams Philharmonisch!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten