zaterdag 18 augustus 2012

Silvesteravond bij Chez Icke

Berlijnse barvatar trekt aandacht met interactieve bar Chez Icke
 

Bar Chez Icke

 Berlijn - Een lichtreclame flikkert helder in de markthal midden in de Berlijnse wijk Kreuzberg. De kooplieden zijn naar huis, de waren opgeborgen. Het is even voor middernacht en het publiek stroomt binnen. In het midden van de verlaten hal staat een container die van donderdag- tot zaterdagavond geopend is: bar Chez Icke. Achter de bar staan een jonge man en vrouw te bedienen. Ze hebben oordopjes in en de man heeft een camera op zijn hoed. Met een knipoog naar de afbeeldingen, avatars, die worden gebruikt in computerspellen, is hij de ‘Barvatar’ en zij de ‘Starvatar’. De ogenschijnlijk gewone bar is een futuristisch sociaal experiment waarbij het publiek zich ook thuis vanuit de comfortabele stoel kan mengen onder het publiek. Virtueel, dat wel. 


Hij de ‘Barvatar’ en zij de ‘Starvatar’
De bar ‘Chez Icke’, Berlijns bargoens voor ‘Bij mij’, is een project van kunstenares Gesine Danckwart en televisieproducente Britta Hansen. Vijftien avonden heeft het team er nu opzitten en het project is een doorslaand succes.   
 
Televisieproducente Britta Hansen: ‘Chez Icke is een coole place.’


Interactieve bar

“Het is een compleet nieuw concept. Het is een mix van een bar en showlife: mensen kunnen hier gewoon een pils drinken én het publiek thuis kan de Barvatar controleren door via internet vragen te stellen of opdrachten te geven. De techniek die we gebruiken, is innovatief. Het was voor ons een groot risico om dit concept uit te voeren maar het werkt erg goed. Chez Icke is een ‘coole place’,” stelt Britta Hansen. De Berlijnse verdient haar geld met het produceren van Duitse Krimi’s, politieseries. Al eerder heeft zij samengewerkt met Gesine Danckwart aan een film die hoge ogen gooide op het filmfestival in Munchen in 2011.

Ditmaal trekken zij de aandacht met de interactieve bar. Een team van negen man personeel werkt er aan mee, variërend van de Barvatar en Starvatar achter de bar tot cameralieden die voor het sfeervolle beelden zorgen tijdens de uitzendingen en internetspecialisten die met de mensen chatten die inloggen bij ‘Chez Icke’. Om het project van de grond te krijgen heeft het Berlijnse duo ruim een ton aan subsidies en sponsorgeld bijeen gekregen. De organisatie van de markthal in Kreuzberg werkt welwillend mee aan het experiment. De hal is na jaren van leegstand onlangs weer geopend voor de markt en alle aandacht is welkom. 


De Berlijnse gelegenheidsbar Chez Icke.

Silvesteravond

Op Oudejaarsavond, Silvesteravond in Duitsland, staan honderdduizenden bij de Brandenborg Tor om het nieuwe jaar in te luiden.


Oudejaarsmiddag in Berlijn
Bij ‘Chez Icke’ luistert een select gezelschap naar een optreden van Henryk Reichmann die via ultramoderne techniek ballades van Burt Bacharach het internet opknalt. Op het scherm boven de bar twittert ene Jenny ‘HaBt du schön de Barvatar gesteuert?’ (Heb jij al de Barvatar gecontrolleerd?). www.chez-icke.comGeen opmerkingen:

Een reactie posten