Milan, de vriend van Nina, is Servisch. Ze gaan al een hele tijd met elkaar om, na Pasen en Kerst al een keer gezamenlijk gevierd te hebben is het nu de beurt om Nieuwjaar op z'n Servisch te vieren bij hun thuis te vieren. Hou je vast.
Eerst een glaasje slidovich
We zijn redelijke eters en we houden best wel van een lekker wijntje of ander alcoholisch versnapering maar dit was toch wel een klasse hoger dan dat we gewend waren.We waren zo rond de klok van 6en uitgenodigd. Na een hartelijk ontvangst van Mama Maria (de moeder van Milan) kwam de slidovich op tafel. Een goede manier om alvast in de stemming te komen en het lichaam al langzaam te laten wennen aan datgene wat komt.
De slidovich die we dronken is niet dat goedkope scherpe spul wat je soms wel eens voorgeschoteld krijgt bij een Balkan restaurant. Nee dit goedje is strogeel, boterzacht maar van een gevaarlijke hoeveelheid alcohol voorzien. Je proeft het niet maar ik schat het toch wel zo op een % of 40. De slidovich komt uit een plastic fles en wordt daarna in een mooie karaf uitgeschonken. Waar het vandaan komt weet ik niet maar het smaakt heerlijk. Doe mij er nog maar een, niet dat je dat hoeft te vragen want voordat je ook maar de onderkant van het glaasje ziet is hij al weer vol. Gewoon je hand op de bovenkant van het glaasje houden is (soms) voldoende om aan deze alcohol aanval te ontkomen maar is geen garantie.
Vrolijk gaat de fles door het gezelschap. Geen nootjes of ander gedoe hier. Iedereen wacht totdat de magische woorden klinken. We kunnen aan tafel.
Aan tafel!
We zijn met 12 man/vrouw, en de tafelschikking wordt door Mama Maria bepaald. Met elan begeleidt ze iedereen naar haar/hun stoel en snel is ze weer op weg naar haar heiligdom... de keuken. Noem het ouderwets, niet van vandaag maar er komt geen man in de keuken. Als ik maar een voet in de keuken zet word ik kordaat naar mn plaats gewezen. Niet doen dus.De keuken is overigens hooguit 2 meter breed en 4 meter lang. Hoe ze het voor elkaar heeft gekregen om zoveel eten klaar te maken is voor mij een raadsel maar laat ik niet op alles vooruit lopen.
Eerst gaat Mama Maria voor in het gebed, een mooie traditie. Ik versta geen Servisch maar de woorden zijn zoals altijd zorgvuldig gekozen en het klink prachtig en voornaam. Maria is klaar, ze knikt naar iedereen, en iedereen knikt en mompelt instemmend, soms een kruisje makend en hup daar gaat ze weer. Een goed moment om de glazen te vullen, er komen flessen rode en witte wijn tevoorschijn die allemaal hun plaats vinden op tafel.
We beginnen met wat brood begeleid met wat de italianen anti pasti noemen.
Naast het gesneden brood komen er zeker vier schillende soorten brood nog langs. Gevuld met kaas, gehakt, spinazie etc. Daarnaast 2 grote borden met allerlei soorten worst, gevulde paprika, ham. En volle schalen met marcedoine salade. We hebben dit al eerder meegemaakt en we trappen ditmaal niet in de val.. rustig aan met de eerste ronde. Hoe lekker het allemaal ook is, laat je niet verleiden om meer te nemen dan een paar stukjes. Eet je niet vol!
Natuurlijk worden de glazen gevuld, op de achtergrond (nou ja) klinkt Servische muziek, de kachel staat hoog, het is gezellig. Serven hebben de neiging om luid te praten, dit gezelschap is hierop geen uitzondering. Men overstemt elkaar luidkeels, van de ene zijde van de tafel wordt naar de andere gesproken en iedereen praat natuurlijk door elkaar heen. Kortom.. chaos maar dat maakt het juist zo leuk. Ondertussen blijft men vrolijk doorschenken.. Niet alleen vis moet zwemmen. Over vis gesproken... het gaat hier maar om 1 dier. Varken.. Serviers houden van varkens, groot klein maakt niet uit als ze maar gegrild zijn of op een ander manier klaargemaakt. Dit beestje staat stijf op nummer 1, op ruime afstand gevolgd door, vanavond dan, eend.
Maar eerst soep. Een stevige dikke volle goulash soep wordt opgediend. Mama Maria vraagt je bord en zij bepaalt hoeveel je krijgt. Protesteren heeft geen zin de borden worden vol voor je neergezet. De smaak is geweldig, zo vol, dit is een maaltijdsoep van jewelste en het staat als een huis in je maag.
Tijd om even bij te komen met een glaasje. De borden worden snel naar de keuken gebracht, de dames trekken zich terug in de keuken en tijd om plaats te maken voor het volgende gerecht. Een schaal varkensvlees wordt opgediend, stukken vlees met een heerlijk krokant vel, knapperig en het smelt in je mond. Het vlees is zacht en heerlijk gegaard. Perfecte licht zoete aardappelen staan ernaast, een geweldige combinatie. Ook de eend smaakt heerlijk. Groente heb ik niet gezien, men houdt niet zo van groen denk ik.
Hou nog een gaatje vrij want de koffie volgt snel. Schalen met chocoladetaart, stukken vijgentaart staan voor je. Je wil alles proeven, zo heerlijk, alles is huisgemaakt, loeivers en vol en romig van smaak. Het kan niet op, het blijft gezellig en iedereen let opelkaars bord om te controleren of je wel alles op eet. Er heerst een aimabele sfeer, er is ruimte en tijd om grapjes te maken over elkaars postuur en conditie.
De tafel blijft de centrale plek in het huis. We blijven lekker zitten. Tijd om foto's te maken. Iedereen maakt foto's van elkaar en wisselt van positie en gezelschap. De sfeer is van een ontwapende openheid en vriendschap.
Ik heb de tv een tijdje met een oog in de gaten gehouden. Een groot orkest (mannen) speelt en zingt traditionele muziek, in de loop van de avond verschijnen er dames op het toneel die al dansend en zingend mee doen en net zo snel weer verdwijnen. De mannen zijn zo om een uur of 11 stomdronken, er wordt gelald en petten staan scheef, en er komt nauwelijks muziek uit. Zelf een locale tv-zender durft dit hier niet uit te zenden. In Servie vindt men het prachtig.
Voordat we het weten is het twaalf uur. We tellen nog net de laatste 10 seconden af en vallen in elkaars armen. Er wordt gezoend en(natuurlijk) geproost, we schenken de glazen nog maar een keer vol. De muziek gaat harder, tijd om te dansen en het nieuwe jaar in te luiden. op de sokken wordt gedanst. Een onnavolgbaar voetenwerk volgt op opzwepende muziek.
De volgende morgen moet iedereen weer vroeg op dus na een uur of een vertrekt iedereen weer huiswaarts. Vermoeid, een volle buik en met tuitende oren gaan we huiswaarts. We krijgen nog een paar dikke zoenen voor onderweg en een bak vol met overgebleven lekkers voor morgen mee.
Wat een goed begin van 2014!