woensdag 19 september 2012

Bij De Keuken van Gastmaal komen we terug!

Een verjaardag moet gevierd worden, ook al kunnen niet al je dierbaren er bij zijn.


 

 Op zoek naar een duffel.

 

Voorafgaand aan een avondje uit eten in Utrecht halen we eerst het verjaardagkado op. Voor de reizen die nog komen gaan hebben we voor de jarige een duffel gekocht.
Geen rugzak (hij heeft wel twee hengsels waardoor je het kan dragen als een rugzak) maar een grote tas die je zowel nonchalant over je schouder heen kan gooien maar ook gewoon als weekendtas dienst kan doen. Een handig ding dus zo´n duffel, ijzersterk en in felle kleuren verkrijgbaar. De keuze ging uit naar een rode van The North Face. De duffel hebben we gehaald bij de Zwerfkei Outdoor en Travel Centre. Mooie zaak, goed geholpen en vol met allelei leuke spullen. We gaan nog een keer terug naar deze zaak om eens rustig alles te bekijken. http://www.zwerfkei.nl


De Keuken van Gastmaal.  

Vanaf Woerden dus door naar Utrecht om daar wat te gaan eten.
Geprikkeld door de omschrijvingen ‘duurzame producten’ en ‘biologisch vlees’ reserveren we een tafel bij ‘De Keuken van Gastmaal’ aan de Biltstraat 5 in Utrecht. http://www.dekeukenvangastmaal.nl
Bij dit restaurant stelt men dat het product voorop staat, én de smaak. Dit betekent niet dat de omlijsting bijzaak is. De zaak is smaakvol ingericht en de tafels zijn netjes gedekt. In de vensterbanken staan kookboeken van alle bekende topchefs. Het begint al goed met een gerechtje van het huis: zuurdesembrood, een bakje heerlijk gekruide olijven en wilde zalm. De voor-, hoofd- en nagerechten hebben alle een vaste prijs. Wij nemen een driegangen menu van 35 euro. 


Bonne Femme.

Wij treffen op het zomermenu nog een terrine aan van ’t Helder-varken, met appelcider en zoetzure prei. Fris en smaakvol! De kalfsborst gevuld met kalfsgehakt met dragon en saliesaus heeft een garnituur bonne femme. We brengen de bediening in verwarring door de opmerking dat het zilveruitje qua smaak bij de kalfsborst even wennen was. Het is leuk dat de man er op terug komt even later. Het zilveruitje blijkt onderdeel te zijn van de bonne femme!

Het tweede hoofdgerecht met gebakken heek, tagliatelle, sauce bouillabaisse en wilde spinazie is misschien iets te zout. Ook de beloofde lepel om de soep te eten, wordt vergeten.

De wijnen.

 De wijnen die bij de gerechten worden aanbevolen maken veel goed. Bij elk gerecht staat een wijnsuggestie. Zo proeven wij de witte Cortese Piemonte, die ons weer doet wanen aan de oevers van het Laggio Maggiore. Daarna een witte, licht kruidige Grauburgunder, en om bij de Duitse wijnen te blijven een rode Spatburgunder bij het hoofdgerecht. Gelukkig is er hier de mogelijkheid een half glaasje mee te drinken bij elke gang.

Het Dessert.

Als dessert is er een kaasplankje en een bord met drie kleine hapjes voor de zoetekauw. In deze keuken komen we graag nog eens terug en hopelijk met meer liefhebbers van met liefde bereide gerechten.



zondag 16 september 2012

Weergaloze uitvoering tijdens Gergiev Festival

-->

Het Gergiev Festival

Traditiegetrouw bezoeken Loes, Susan en ik elk jaar een concert tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam. Vorig jaar waren we – samen met allerlei (politieke) kopstukken – bij de première van een ongelooflijk zwaar Russisch stuk. Dit jaar op 13 september, was er een lichtvoetig, bijna romantisch concert met een klarinetsolo. Jammer genoeg was de zaal maar voor zestig procent gevuld.

Andreas Ottensamer

Het klarinetconcert van de Amerikaanse componist Aaron Copland werd weergaloos uitgevoerd door Andreas Ottensamer. Deze 23-jarige Weense klarinettist speelt bij het Berliner Philharmoniker. Hij gaf gisteren een jazzy uitvoering van het concert dat Copland voor de klarinet heeft geschreven. Speels bracht hij ook het alom bekende ‘Summertime’ van George Gershwin tussendoor ten gehore. De inmiddels overleden Copland (1900-1990) zal deze aanvulling waarschijnlijk hebben toegejuicht. Hij stond bekend als ‘de decaan van de American composers’ en was een pleitbezorger van de ‘nieuwe’ Amerikaanse muziek.

Dirigent Yannick Nézet-Séguin 

Het concert van Andreas Ottensamer, begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, kreeg in ieder geval een staande ovatie van het publiek. Daarna kreeg het orkest van dirigent Yannick Nézet-Séguin alle ruimte voor een klassieker van Dvorak: de 9e symphonie ‘Uit de Nieuwe wereld’. Prachtig gespeeld en met veel verve gedirigeerd. Het concert was veel te snel afgelopen, al liep het zelfs een minuut of vijf uit. 

Chapeau voor het Rotterdams Philharmonisch!